Emergjencat Civile dhe masat e strukturave - 10 nëntor - Ministria e Brendshme
Postuar më: 10/11/2016

Emergjencat Civile dhe masat e strukturave – 10 nëntor

EC: SITUATA DHE MASAT, ORA 09:15

Situata nga përmbytjet si pasojë e reshjeve të ditëve të fundit është drejt përmirësimit. Për shkak të ndërprerjeve së reshjeve prurjet e lumit Vjosë janë ulur duke mos krijuar probleme përmbytjesh në qarqet Gjirokastër, Vlorë dhe Fier. Drejtoria e Përgjithshme e Emergjencave Civile vijon të monitorojë situatën në të gjitha qarqet.

Situata në qarqe paraqitet si më poshtë:

QARKU DURRËS
Në bashkinë Shijak nga dalja e Lumit të Erzenit janë përmbytur 20 banesave poshtë urës. Familjet që u rrezikuan u evakuuam nga Qendra Vullnetare e Emergjencave dhe Forcat e Ushtrisë, duke u vendosur në Shtëpinë e Pushimit të Ministrisë së Punëve të Brendshme.
Në bashkinë e Durrësit 15 familje nga fshati Rrushkull, njësia administrative Sukth, u zhvendosën për shkak të rrezikut nga përmbytjet.

QARKU TIRANË
Në bashkinë e Kamzës, në Njësinë Administrative Paskuqan, mbi fshatin Babrru, ka ndodhur një rrëshqitje masive dherash, e cila ka bllokuar kalimin e mjeteve dhe të banorëve.
Pas kërkesës së Drejtorisë së Përgjithshme të Emergjencave Civile, Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura  ka dërguar efektivët e Batalionit të Xhenios së bashku me mjetet për të normalizuar situatën.

QARKU SHKODËR
Në bashkinë Shkodër vijon të ketë sipërfaqe toke të përmbytur në Njësinë administrative Dajç, Guri i Zi, Vau Dejës, Ana Malit dhe Postribë, por kjo është zvogëluar ndjeshëm gjatë 24 orëve të kaluara.
Në Njësinë Administrative Shosh janë dëmtuar ura e Brashtës, Pep-Sumaj, si dhe urat këmbësore Nicaj e Palaj.
Në Njësinë Administrative Pult janë prishur 2 ura, ajo e Boxhsit dhe e Mgullës, dhe nuk kalohet për në fshatrat Plan, Xhan dhe Bruçaj, për shkak se rruga është bllokuar.
Në Malësinë e Madhe në Njësinë Administrative Kelmend është prishur plotësisht ura e Suhës.
Përroi Sheu i Gjamave në fshatin Vermosh ka dalë jashtë shtratit dhe 5 familje janë evakuuar nga banesat e tyre.
Në Njësinë Administrative Gruemirë është prishur plotësisht ura e Hysajve.

QARKU DIBËR
Në Njësinë Administrative Selishtë, rruga Selishtë-Bufull është e bllokuar nga rrëshqitjet masive të dherave dhe po punohet nga firma kontraktore për hapjen e saj.
Në fshatin Podgorc, Njësia Administrative Maqellarë, vijon puna për riparimin e argjinaturës  mbrojtëse të lumit Drini i Zi.
Në Njësinë Administrative Fushë-Bulqizë, përroi ka dalë nga shtrati dhe ka rrezikuar të shembë një shtëpi, një urë automjetesh dhe tubacionin e ujësjellësit.
Në bashkinë e Matit në fshatin Stojan, Njësia Administrative Ulëz, ka dëmtime të 2 urave prej druri që lidhin 2 fshatra, si dhe është dëmtuar rruga rurale e fshatit Bushkash.
Në fshatin Fushë–Baz problem është ura mbi liqen, e cila është dëmtuar në njërën anë dhe rrezikon të shembet.
Në Njësinë Administrative Derjan është dëmtuar rruga që lidh qendrën e njësisë me fshatin Gjoçaj.

QARKU GJIROKASTËR
Aksi rrugor kombëtar Tepelenë-Gjirokastër, në vendin e quajtur karburant “Targa”, qarkullimi vijon të kryhet vetëm në një krah të rrugës për shkak të rrëshqitjeve të dherave.
Rruga e Kurveleshit vijon të jetë e bllokuar nga rrëshqitjet e dherave, ndërsa po punohet nga mjetet e subjektit të kontraktuar për zhbllokimin e saj.

Në qarqet e tjera nuk ka situata problematike.